fbpx

Híreink

Interjú Dr. Kovács Áronnal FSZR tagunkkal!

Dr. Kovács Áron Fiatal Szakértői Rendszer tagunkkal készítettünk egy interjút, amin keretein belül mesél a rajtunk keresztül elvégzett munkájáról, tapasztalatiról és hogy mit gondol a Hunexpert tevékenységeiről.

Hunexpert: Köszönöm Áron, hogy szakítottál időt erre az interjúra! Mesélnél kérlek arról, hogy hogyan kerültél kapcsolatba a Hunexpert-tel és azon belül a Fiatal Szakértői Rendszerrel?

Dr. K. Áron: Még anno 2019-ben, Nemes Lászlóval találkoztam egy konferencián, elkezdtünk beszélgetni és ő említette, hogy van egy ilyen lehetőség. Röviden bemutatta a Hunexpert-et – akkor még nem igazán tudtam, hogy miről is van szó – de azt mondta majd küld egy linket, amin lehet regisztrálni.
Akkor legyintettem, mint minden PhD-s, hogy “na még egy rendszer, ahova regisztrálok de nem történik utána semmi…”. Megkaptam másnap a linket és rövid idő elteltével, nagyjából egy hónapon belül, jött e-mail-ben pár felhívás, köztük közgazdasághoz köthető kutatási témák és már is jelentkeztem.
Több terület is elnyerte az érdeklődésemet, és mivel volt rá lehetőség, hogy egynél több tanulmányt jelöljek meg, vissza is küldtem az általam választottakat. Nagyon meglepődtem, hogy tényleg működik. Többször is jelentkeztem kutatási témára, volt, hogy kettőben  is részt vettem egyszerre.

Hunexpert: És milyen volt a folyamat? Mennyire volt gördülékeny a kommunikáció?

Dr. K. Áron: Ha lehúzni szeretném a Hunexpert-et, akkor az nem menne, mert abszolút pozitív csalódás volt a rendszer minden formában. Gyors és hatékony volt a folyamat, bármivel amivel nem értettem egyet vagy változtatást ajánlottam fel, azt meg lehetett beszélni. Rövid időn belül kaptam reakciót a felvetéseimre.

Hunexpert: Volt olyan tényező, ami igazán tetszett a munka során?

Dr. K. Áron: Minden anyagnál ott volt a lehetőség, hogy prezentálni lehessen. Az egyik tanulmánynál fordult elő, hogy többen is prezentáltunk egy napon, számomra ez egy nagyon hasznos és pozitív visszacsatolás volt. Egy részről az anyagommal kapcsolatban kaptam megerősítést, hogy minőségi, jó munkát végeztem, más részről pedig a személyes fejlődésemnek is jót tett, hogy olyan emberek között adhattam elő, akiket érdekel a téma és érdeklődve hallgatják.
A személyes prezentáció belőlem nem frusztrációt vagy negatív élményt váltott ki, hanem felpörgetett, egy jó élmény volt, hogy megoszthattam a tapasztalataimat. Nem elvárásként vagy kényszerként éltem meg, hanem hogy én, mint kutató mit értettem meg és értem el a munka során.

Hunexpert: Mi keltette fel az érdeklődésedet a kutatási témák iránt?

Dr. K. Áron: Valószínűleg a többi kutatótársam közül én azért kicsit kilógok, mert már elvégeztem egy doktori képzést közgazdaságtudomány területen, ez mellett pedig akkor Phd-s abszolutóriumot szereztem egy földtudományi doktori iskolában. Mivel mindenevő vagyok, amihez kis közgazdaságtani ismeret kell így eléggé könnyen találtam témát, ami kutatásra méltó, mondhatjuk én csak “csemegéztem” a meghirdetett témák közül.

Hunexpert: Milyen témákon dolgoztál?

Dr. K. Áron: Sharing economy – közösség megosztáson alapuló gazdaság, az önvezető autók és az 5G internet összefonódása, valamint egy 50 oldalas elemzést készítettem start-up cégekről az Egyesült Államokban, Európai Unióban és a Távol-Keleten.
Nem kizárólag azért választottam ezeket a témákat, mert feltétlen értettem teljes mértékben hozzájuk, hanem a kíváncsiságom és a téma milyensége fogott meg. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos dolog, hogy képezzem magam és az ilyen munkákkal fejlődhetek, olyan tudást szerzek ami aktuális és máshol is tudom hasznosítani a munkámban vagy a hétköznapjaimban. Valamint anyagilag is megéri ilyen munkákkal foglalkozni.

Hunexpert: Mi volt számodra a legnagyobb szakmai kihívás a munka során?

Dr. K. Áron: Az egyik témához elég nehéz volt adatokat gyűjteni, ezzel megszenvedtem. Végül sikerült megfelelő forrásokat találnom és elkészítenem a tanulmányt. Ami még az én szempontomból mondhatni kihívás volt, hogy nagyon törekedtem az elkészült anyag formai megjelenésére is. Tehát volt olyan, hogy a munka egy részét azzal töltöttem, hogy a felhasznált ábrák vagy diagramok egységes stílusúak legyenek, ezzel azt szolgálva, hogy ha prezentációra kerül sor akkor esztétikailag is egy magas minőségű munkát tudjak bemutatni.

Hunexpert: Hogyan tudtál az elvégzett munkádból szakmailag is profitálni?

Dr. K. Áron: Ezeket a rövid, én inkább “mini-kutatásnak” nevezném, tanulmányok egy nagyon tömör, mély tudást tud adni, és a későbbiekben egy kis átdolgozással akár önálló publikációt lehet belőlük készíteni. Ezek azért egy tudományban dolgozó embernek nagyon nagy előrelépés.

Valamint megosztottam a tapasztalataimat az egyik tanszék vezetőjével, ahol most dolgozom. Ugye ezek a tanulmányok jogilag védve vannak a megrendelő tulajdonát képezik, tehát egy az egyben nem lehet átemelni egy másik szervezetbe, de átdolgozva tovább lehet hasznosítani.
Én magam is felhasználom az óráimon a megszerzett tudást, és jó érzéssel tölt el, hogy olyan kérdésekre tudok relevánsan és megalapozottan válaszolni, amik a jelenleg a diákjaimat foglalkoztatják, pl. a start-up-ok.

Egy másik ilyen alkalom az volt, amikor felkértek egy doktori disszertáció előbírálására és bár a kutatás alapvetően jól össze volt szerkesztve, de az irodalmi háttérben találtam hiányosságot. Mivel egy általatok közvetített munka során pont a témába vágó kutatást végeztem én is, így releváns szakmai tanácsot tudtam adni, hogy miben tudja még erősíteni a dolgozatát, hogy sikeres legyen a disszertáció védése. Ha nem foglalkoztam volna ilyen témákkal, akkor nehezen tudtam volna hasznosan hozzászólni. Ezek azok a helyzetek, amiket nem lehet előre tudni egy kutatás elvállalásakor, de utólag tapasztalható a szerteágazó felhasználási lehetőség.

Amiről viszont szerintem kevesebb szó esik, az az, hogy ezek a munkák effektíve “háttérmunkák”, tehát döntéshozókhoz fog kerülni, amivel az ő munkájukat tudjuk segíteni. Ez jó érzéssel és magabiztossággal tölt el és jó érzés, hogy én is hozzájárultam az ő munkájuk sikerességéhez.

Hunexpert: Mit tanácsolsz nekünk, melyik folyamatban tudnánk még hatékonyabbá tenni a kutató munkát?

Dr. K. Áron: Ami szerintem nagyon jó lenne, ha ezeken a munkákon kívül is kicsit közelebb lehetne hozni a kutatót a döntéshozókhoz. Gondolok itt arra, hogy ha a későbbiekben bármilyen kérdés merül fel a kutatott témában, akkor egy tanácsadói szerepet lehetne betölteni a megrendelőnél. A munka leadásával ne feltétlen szűnjön meg a kapcsolat. Ennek a kiépítése és támogatása szerintem egy nagyon jó ötlet lenne.

 

Még egyszer szeretnénk megköszönni Dr. Kovács Áronnak, hogy részt vett az interjún és bepillantást engedett a munkájába!