fbpx

Híreink

Interjú Zádor Ferenccel FSZR tagunkkal!

Ez alkalommal Zádor Ferenccel beszélgettünk a Fiatal Szakértői Rendszeren keresztül elvégzett munkájával kapcsolatban.

Hunexpert: Tudnál mesélni kicsit arról, hogyan kerültél kapcsolatba a Fiatal Szakértői Rendszerrel?

Z. Ferenc: Egy ismerősöm küldte a Fiatal Szakértői Rendszer oldalát azzal, hogy hallottam-e már róluk. Megnéztem az oldalt és úgy gondoltam, adok egy esélyt ennek, be regisztráltam. Majd küldtetek egy hírlevelet, amiben az 5G egészségügyi hatásairól szóló projektet is megemlítettétek és nagyon fellelkesültem, mert régóta érdekelt már ez a terület. Végül én nyertem el a projektet és igazából ez a sztorija annak, hogy hogyan ismerkedtem meg az FSZR-ral és a Hunexpert-tel is.

A Hunexpert-tel nagyon jó volt az együttműködés, nagyon kommunikatív volt mindenki a cég részére, flottul ment a munkafolyamat.

Hunexpert: Milyen volt a projektek dolgozni, mi keltette fel leginkább az érdeklődésedet?

Z. Ferenc: Az 5G és a telekommunikáció mindig is érdekelt, tehát volt egy fajta kötődésem a témához és mint már említettem mindig is szerettem volna a téma szakirodalmában jobban elmélyülni, így kézenfekvő volt, hogy rácsapok erre a lehetőségre. Valamint volt egy saját kíváncsiság is, amit szerettem volna kielégíteni: az utóbbi néhány évben elég sok jót és rosszat lehet hallani a médiában az 5G-vel kapcsolatban és szerettem volna utánajárni, hogy ezek mennyire megalapozottak vagy valósak.

Amire már az elején rájöttem, hogy az eltérő körülmények miatt sokszor ellentmondásosak a tudományos eredmények, valamint azt vettem észre, hogy az 5G-ről a médiában leginkább vagy nagyon-nagyon rosszat mondanak, vagy nagyon-nagyon jót. Sok ilyen forrással kellett dolgoznom, ezeket a különböző eredményeket egyenként összehasonlítani, – hogy az egyes részek miért és miben térnek el – nagy kihívás volt.

Már az elején tudtam, hogy nem szeretnék a beszámolómmal állást foglalni, hanem szerettem volna minél objektívebben megközelíteni a témát. Sokat gondolkodtam a végkonklúzión is, mivel egyik oldal mellett sem akartam állást foglalni: azok akik nagyon ellenzik vagy azok akik nagyon támogatják a technológiát. Véleményem szerint, még több kísérlet elvégzése szükséges az egészségügyi hatások feltérképezésére, illetve fontos lenne, ha az emberek hitelesebb forrásból, illetve alaposabban tájékozódnának az 5G-vel kapcsolatban.

Valamint amire az 5G technológiát jelenleg leginkább használni tudjuk, például filmek sorozatok streamelése, arra a jelenlegi leggyorsabb és legelterjedtebb mobilkommunikációs technológia, a 4G LTE is kiválóan alkalmas, sőt hatótávolság szempontjából jobb is. Az 5G technológia igazi előnye – a rendkívül gyors válaszidő – ami például az önvezető autók, vagy távműtétek megvalósításában fog kulcs szerepet játszani, majd csak a nagyon távoli jövőben válik elérhetővé, mivel a mostani technológia sajnos még nem tudja kiaknázni ezt a lehetőséget.

Hunexpert: Volt olyan része a kutatásnak, amit a saját területeden is tudtál hasznosítani?

Z. Ferenc: Igen, munkám során fájdalomkutatással foglalkozom és ez a téma új perspektívát nyitott számomra. A milliméter hullám, amit az 5G is használ, felhasználják fájdalomcsillapításra is különböző országokban – és ebben a témába is jobban bele tudtam ásni magam a tanulmány által.

Szeretnénk megköszönni Zádor Ferencnek, hogy részt vett az interjún és bepillantást engedett a munkájába!